OTOK VIR

Otok Vir se u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1069. godine u Povelji Kralja Petra Krešimira IV, gdje se otok Vir daruje samostanu Sv. Krševana u Zadru. U spomenutoj povelji Vir se spominje imenom Ueru, odnosno Veru, što znači pašnjak.

Vir je položen u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije, i dvadeseti je po veličini među hrvatskim otocima, a osmi u Zadarskom arhipelagu. Od centra sjeverno-dalmatinske regije, Zadra, udaljen je 26 km kopnenim, a oko15 NM morskim putom (do pristaništa). Od 1976. godine s kopnom je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom čime je postao sastavnim dijelom kopna i čime počinje njegova ekspanzija.

Vir ima površinu od 22,38 km , dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Obalna linija mu je 31,43 km. Za sve željne izleta pruža se bezbroj prilika s obzirom da je Vir okružen brojnim otocima: Pagom, Maunom, Planikom, Olibom, Istom, Molatom, Sestrunjem, Rivnjom i Ugljanom, a u blizini se nalaz povijesni gradić Nin, te brojni Nacionalni parkovi : Kornati, Krka, Paklenica, te Plitvička jezera.

Razvedenost obale i nadasve zdrava mediteranska klima, bitne su pretpostavke i prednosti ovog otoka, te ga po broju sunčanih sati (godišnje 2450, odnosno skoro 300 sunčanih dana) čini ugodnom destinacijom i izvan glavne sezone. Prosječna količina padalina je nešto iznad 1000 mm, neravnomjerno raspoređena, tako da u ljetnim mjesecima ima prosječno 5 do 6 dana kada se pojavi kiša, a u vrijeme glavne sezone taj broj se dvostruko smanjuje.

Vir još nije mjesto velikih hotela već se turistička ponuda zasniva isključivo na privatnom smještaju u vidu iznajmljivanja soba, apartmana ili čitavih kuća za odmor.

Na otoku se nalazi mnoštvo restorana i kafića, konoba, disco-klubova, te različite trgovine, ambulanta, ljekarna, pošta, turistička agencija, mjenjačnica, iznajmljivanje brodića, bogata zelena tržnica i ribarnica tu je i katolička crkva sa nedjeljnom i svakodnevnom misom.